Узвар з яблук
Фрукти переберіть, два-три рази добре промийте теплою водою і залийте на ніч 2 л теплої кип’яченої води. Наступного дня варіть у тій самій воді, додавши цукру. Коли компот охолоне, влийте лимонний сік. Норму цукру можна збільшити на смак. Узвар подайте в скляній компотниці.
Заливне з судака по-українському
На 2 кг судака - по 1 кореню моркви, петрушки й селери, 1 цибулину, 200 г хріну, 200 г зеленої цибулі, 1 лавровий листок, 10 зерен перцю, 8 г желатину, сіль - за смаком.
Голубці з пшоном
На 1 кг свіжої капусти – 1 склянку пшона, 25 г сала, 2 моркви, 1 цибулину, 1 ст. ложку пшеничного борошна, 2 ст. ложки томату-пюре, 3 ст. ложки сметани, 1 ст. ложку жиру, 2 горошини гіркого перцю, 1 склянку бульйону.
Домашня ковбаса, запечена в сметані
: Шматочки солоного сала дрібно поріжте, підсмажте на сковороді разом із шматочками домашньої ковбаси. Потім усе це пересипте в глиняну ковбасницю, додайте туди сметани й поставте в духовку на 10 хвилин.
Млинці з капустою
500 г капусти, 2 ст. ложки олії, 0,5 чайної ложечки цукру, сіль, перець. Для тіста: півсклянки молока, півсклянки води, 1 склянка борошна, 2 яєць, сіль.
Пампушки
Тісто: 750 г борошна, 7 жовтків, 100 г вершкового масла, 150 г цукру. 1,5 склянки молока, 100 г дріжджів, цедра з половини лимона, пів чайної ложки солі. Начинка: 200 г вишневого або трояндового варення.
Пиріжки з сиром
Улити в сковороду 3 склянки води, покласти 1,5 ложки масла, соли, дать закипіти, всипати 2 і три чверті склянки гречаного борошна, мішати хвилин пять, відсунути на край плити, щоб тісто не прохололо зовсім.
Карасі, запечені під сметанним соусом
Карасі — 150 г, борошно пшеничне — 5 г, перець чорний — 0,01 г, олія — 8 г, картопля — 100 г, жир — 15 г, соус — 100 г, сухарі — 5 г, зелень — 4 г. Вихід — 300 г.
Кутя з пшениці з маком чи з варенням
Кутя буває ячмінна, пшенична чи рисова. Потовкти ячмінь чи пшеницю і варити в воді. Подається з молоком: конопляним, маковим, мигдальним чи розведеним медом, що зветься сита – в ситу додається мигдаль, грецькі чи звичайні горіхи.
Домашня українська ковбаса з цибулею
Промиту свинину з половиною норми шпику нарiзують невеличкими кусочками й змiшують з пропущеним крiзь м'ясорубку шпиком, що залишився до норми, розтертим часником, меленим перцем та сiллю.
М'ясо запечене з чорносливом
2 кг яловичини, 200 г сала, 2 столові ложки маргарину, зелень петрушки, сіль. Соус: склянка сметани, 200 г чорносливу, 2 столові ложки тертого хріну, чайна ложка борошна, цукор, сіль.
Мариновані оселедці
На 10 оселедців – 1столову ложку цукру, 2 столові ложки гірчиці, 8 столових ложок оцту, 2 столові ложки сметани, 1 столову ложку білих маринованих грибів, 2 огірки, 2 цибулини, пів чайної ложки солі.
Горох або нут із салом
Нарізане дрібними кубиками сало смажать разом із січеною цибулею до золотистого кольору, змішують з вареним горохом або нутом, солять і добре прогрівають. При подачі на стіл горох або нут посипають зеленню петрушки.
Голубці з пшоном
На 1 кг свіжої капусти – 1 склянку пшона, 25 г сала, 2 моркви, 1 цибулину, 1 ст. ложку пшеничного борошна, 2 ст. ложки томату-пюре, 3 ст. ложки сметани, 1 ст. ложку жиру, 2 горошини гіркого перцю, 1 склянку бульйону.
Борщ український з пампушками
Для пампушок: борошно пшеничне - 80 г, вода - 35 г, цукор - 5 г, дріжджі - 3 г, олія для тіста - 2 г. Для підливи: часник — 2г, олія — 5г, сіль — 1г, вода -25 Г. Вихід — 400 Г.
Галушки з сиром
Обчищену картоплю натирають на тертушці, розмішують з борошном і невеликою кількістю води, аби утворилося густе тісто. Галушки варять у киплячій підсоленій воді.
Пікантні сметанні коржі
Для тіста: 250 г борошна, 1/2 кубика свіжих дріжджів (близько 20 г), 6 ложок молока, 75 г масла, щіпка солі, 1 яйце. Крім того 1/4 л кислої сметани, 2 жовтки, сіль, свіжезмелений перець, 1 пучок зеленої цибулі.
Квасоля з рисом
1 склянка квасолі, 1 цибулина, 1/2 склянки рису, 1/2 склянки подрібненої зелені петрушки, 1 ст. ложка олії, 2 ст. ложки томатного соусу, сік 1 лимона, сіль
Десерт із лимоном і вином
Натріть на дрібній тертці лимонну цедру. Покладіть в миску разом з 3 столовими ложками лимонного соку, вином і цукром. Дайте настоятися 15 хвилин, помішуючи, поки цукор не розчиниться.
Бодислойський суп з великої квасолі
200 г великої квасолі, 100 г моркви, 100 г кореня петрушки, 20 г борошна, 1 цибулина, 1 зелений гострий перець, 20 г паприки, 20 г смальцю, сіль за смаком