Пиріг з виноградом
Склад: Для тіста: 500 г борошна, 1 паличка дріжджів (42 г), 300 мл молока, 75 г цукру, 0,5 чайн. ложки солі. Для верхнього шару: 1 кг темного винограду, 50 г цукру, 6 ст ложок рослинної олії.
Приготування: Для приготування дріжджового тіста - просіяти борошно в каструлю, зробити по центру заглиблення. Дріжджі розчинити в теплому молоці і вилити в ямку, додавши цукор. Змішати з невеликою кількістю борошна з країв. Опару накрити кухонним рушником і поставити на 15 хв у тепло піднятися. Опару посолити і за допомогою міксера вимішати круте тісто. Залишити його піднятися в тепло ще на 20 хв. Потім виміситиь тісто ще раз і знову залишити на 30 хв піднятися. Нагріти духовку до 180°. Лист застелити папером для випікання чи змазати жиром. Виноград вимити, обсушити, обірвати ягоди з гілочок. Великі ягоди, за бажанням, розрізати навпіл, видалити кісточки. Тісто ще раз ретельно вимісити, розкотити рівним шаром на листі, зробити бортик. Викласти на тісто 3/4 винограду і посипати 2 стол. ложками цукру. Збризкати 1/2 рослинної олії. Краї бортика загнути усередину. Зверху розкласти ягоди, що залишилися. Посипати залишками цукру, збризкати рослинною олією і близько 30—40 хв випікати пиріг у духовці. За 10 хв до кінця випікання можна накрити пиріг папером, щоб не пригорів верх. Дістати пиріг з духовки, остудити на ґратах і подати на стіл.
Час приготування: 1 год.